Ticari gayrimenkul grubuna; büro/ofis, dükkan/mağaza, otel/motel, yurt/residence, iş merkezi/plaza, fabrika, depo, lojistik merkezi, benzin istasyonu v.b. girmektedir. Süreç odaklı bir bakış açısı ile inşa, teknik donanım, mevzuata uygun ruhsat, izin ve belgeler sonrasında kazanacağı fonksiyon bakımından, sanayi imarlı ve benzeri arsalar da ticari gayrimenkuller ile bağlantılı değerlendirilebilir. Bunlardan günümüz insanını en çok ilgilendiren; en yoğun satın almaya veya kiralamaya konu olanlar, ticari kullanım ve/veya yatırım amaçlı olarak değerlendirilenler; şehir merkezlerindeki merkezi iş alanlarında bulunan dükkan/mağaza, büro/ofis ve yiyecek-içecek grubu restoranlardır.
Ticari gayrimenkul alımında amaç; ya faaliyete konu işe uygun bir gayrimenkul sahibi olarak, kira giderlerinden kurtulmak ve yerleşik bir düzen tutturmaktır. Ya da gelir elde etmek, yatırım yapmaktır.
Fabrika, benzin istasyonu, depo, lojistik merkezi, otel/motel, üretim çiftliği v.b. gayrimenkullerin her biri ayrı bir uzmanlık alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Her sektörün kendine özgü teknik alt yapısına/mühendislik şartlarına, yasal yükümlülüklerine; mevzuata göre, yanı sıra; satın alma kararı verilen/verilecek olan bölgenin özelliklerine, satın alımı gerçekleştirme potansiyeli olan gerçek veya tüzel kişinin kendi ihtiyaç ve beklentilerine göre, çok yönlü araştırma-inceleme yapılması; doğru karar verilebilmesi bakımından gerekmektedir. Yapılacak olan yatırımın büyüklüğü ile doğru orantılı olması muhtemel ticari gayrimenkul alım kararının da mali, hukuki, teknik, pazarlama ve operasyon; çok yönlü bir ekip çalışması ile gerçekleştirilmesi ve eldeki seçeneklere yönelik olarak, belediye imar müdürlükleri ile tapu sicil müdürlüklerinde gerekli araştırmaların yapılmasında bariz yarar vardır. Burada, uzmanlık gerektiren ticari gayrimenkul türlerinin yanı sıra, günlük yaşamımızın içinde hemen her köşede var olan dükkan, ofis ve restoran gibi yoğun işlem gören menkullere de uzmanlık alanı ya da uzmanlık bölgelerine göre detaylı pazarlama planı hazırlamak gereklidir.
Ticari Gayrimenkul satın alımında dikkat edilecek konulardan bazıları :
Yerinin doğru seçilmesi. Olabildiğince çabuk, süratle kiralanabilecek (talep görecek) yerlerde olması.
Dükkan, restoran gibi perakendeye; son tüketiciye yönelik ise; yaya yoğunluğunun olması ve ulaşım kolaylığına sahip olması.
Restoran türü mekan ise; mutlaka kendisine ait bacasının bulunması.
Fırın, pastane ise; resmi projesinde bu işlere atıfta bulunulmuş; resmi kayıtta bu işlere uygun olması.
Gayrimenkulün satış fiyatı ile kira getirisi arasında doğru orantılı ilişkinin bulunması. Yüksek maliyete karşılık yüksek kira getirisinin olması ve bunun piyasa araştırması ile tespit edilebilmesi.
Detaylı bilgi almak için yandaki formu doldurunuz ya da bizimle irtibata geçiniz
Son Yorumlar